Blauw hoort op straat. Waarom je beter gele, groene en rode taal kan gebruiken in je presentatie.

By Wilma van Tuyl | Geen categorie

nov 28

“Je hebt mooi taalgebruik, gebruikt beeldende woorden.’

Een mooi compliment na mijn spannende Baak Talk afgelopen maandag. Over wie ik ben, de mens achter de coach zal ik maar zeggen. Vijf stevige sprekers die op het podium spraken over het hoe en waarom van het vak coachen en begeleiden. Lessons learned in life. (link)

Taal luistert nauw. Woorden hebben betekenis, roepen beelden op, en doen in elke context iets anders. Kies dus zorgvuldig je woorden. Gebruik taal bewust.

Schrijf daarom je verhaal eerst uit.

Ja ook de Ik doe het wel uit mijn hoofd types, ja juist die.  De valkuil is dat je te casual spreekt, alsof je in de kroeg tegen een vriend staat te praten.  Dat je niet voldoende nadenkt over je woordkeus, en dus je geijkte woord repertoire gebruikt.
Dat is een goeie presentatie oefening, maar het is niet wat je op het podium wil uitstralen. Tenzij je cabaretier bent. Die schrijven hun hele show uit trouwens.

Want om goed te spreken, moet je eerst schrijven. En schrappen.

Kies voor Gele woorden (bijna altijd) als je wil inspireren, levendigheid wil brengen, emotie oproepen, je visie en verlangen wil delen.  Geel appelleert aan een hoger doel en stemt tot nadenken. Geloof, hoop en liefde woorden.

I have a dream!  En: Ik geloof in de kracht van spelen.

Gebruik  Groene woorden als je saamhorigheid en harmonie wil bereiken  (heel vaak). Als de relatie met je luisteraars bijna belangrijker is dan de inhoud. Oprecht en authentiek wil zijn, respectvol en waarderend.  Ontspannen en aardig wil overkomen.

Herkent u dit? Is dat u ook overkomen?

Strooi met Rode woorden als je daadkracht en actie wil (bijvoorbeeld aan het slot van je betoog) , het publiek op de stoelen wil hebben en  zelfvertrouwen wil uitstralen.  De we-gaan-de-barricades-op woorden.  Als kort en bondig nodig is.

Sta op tegen apartheid! Het stopt hier.

Kies alleen Blauw (veel minder vaak), als je objectief, feitelijk en zakelijk wil zijn. Zeker bij een publiek dat jeuk krijgt van gele mensen. Teveel tekst, te enthousiast. Feiten graag.

Bij narekening blijkt dat de winst in kwartaal 4 0,3 % is gestegen. 
1 miljoen mensen zitten aan de antidepressiva.

Kies je dan voor één kleur woorden in je verhaal?

Nee, zo werkt het niet. Bij voorkeur benut je alle vier de kleuren. Elke kleur doet namelijk iets anders, denk maar aan kleding.  Tenslotte is je publiek niet homogeen, ook niet een zaal vol gele creatieve duizendpoten of blauwe IT-ers. Het bestaat uit mensen die allemaal net even anders luisteren. En leren.

Je keus voor je woorden hangt dus samen met je publiek en het doel van je verhaal: waar zitten we en wat wil je bereiken bij je toehoorders? Dit bepaalt je keuze in woorden: Geel, Groen, Rood of Blauw.

Zo begeleid ik een ondernemer die zijn acquisitie wil verbeteren.

We werken aan zijn presentatie bij potentiële opdrachtgevers.  Hij gebruikt een sterke metafoor: raften en de noodzaak van team samenwerking. Zo spreekt hij over wilde rivieren bevaren met elkaar.  De woorden lol, spannend en plezier vallen, maar ook kopje onder gaan en een nat pak halen. Dat spreekt aan, we krijgen beelden, voelen enthousiasme, knikken ja. Dat wil ik ook.

Maar zodra hij over zijn product praat,  vallen de woorden methode, aanpak, resultaat, impact.

Dit zijn wat ik noem organisatie woorden en die zijn blauw.

Ze roepen geen beelden op;  de luisteraar haakt af.  Dit was ook precies de feedback die hij kreeg van een potentiële opdrachtgever: ze haakten bij dat onderdeel af  en verloren het contact met hem.

Hij heeft geleerd ook het ‘blauwe’ deel van zijn verhaal levendiger en aantrekkelijk te maken. Door bewust meer gele, groen en rode taal erin te verwerken.

Dan houdt hij  in een woelig acquisitie gesprek alle luisteraars aan boord.   

Dus

Schrijf je presentatie of speech uit. Helemaal.

Kies bewust voor welke taal je gebruikt.

Varieer.

Het helpt om je publiek beter te bereiken.

Laat een reactie achter:

Laat een reactie achter:

Share This