“Is dat ok?”, vraagt hij. Een ietwat verlegen man van rond de zestig zit tegenover me. Hij draagt fraaie, leren schoenen. Het hoge woord is eruit, wat de werkelijke reden is waarom hij hier zit.
Het is de tweede sessie van zijn presentatie coaching.
Als voormalig directeur houdt hij nog regelmatig praatjes voor groepen: bij de Rotary, de golfclub of als voorzitter van een zakelijk netwerk. Hij wil dat eens serieus leren: je verhaal zo vertellen dat je anderen inspireert en meekrijgt. Dat is belangrijk, dat weet hij ook wel. Je kan briljante ideeën hebben, als je ze niet naar buiten weet te brengen, blijven ze liggen in een stoffige la van je pc.
We hebben iets gemeenschappelijk: een zwak voor mooie schoenen. En ook hij is een ras verteller: zijn verhalen over zijn verleden zijn hilarisch met een ernstige ondertoon. Niet altijd was zijn leven moeiteloos en licht.
Hij vertelt dat zijn vrouw ernstig ziek is. Onduidelijk is hoe lang ze nog zal leven. Hij is gestopt met zijn bedrijf om haar te kunnen verzorgen. Onze gesprekken nemen al snel een andere wending: hoe ga je om met de naderende dood? Hij wil -alshet zo ver is-, zijn speech voor haar begrafenis met mij oefenen. Die is al klaar. Of hij dan mag bellen? Ja natuurlijk.
Vandaag belt hij. Het is zover: vrijdag is haar begrafenis.
Samen nemen we online zijn speech door. Kan dit, vraagt hij? Mag ik deze grap maken? Zijn anekdotes over haar zijn grappig en liefdevol,vanuit het hart geschreven. Ja dat kan.
Ik ben ook streng: haal die er maar uit. Dat is niet het beeld dat je wil je achterlaten op het netvlies van de achterblijvers.
Ook een begrafenis speech luistert nauw.
Je kan het tenslotte maar een keer goed doen.
Humor is een machtig wapen op het podium.
Wie de kunst beheerst heeft al snel de lachers op zijn hand. Niets geeft zoveel lucht en ruimte bij het publiek als een goed geplaatste grap, een sterke opener of een punch line.
Maar hoe doe je dat: het luchtig en speels houden zonder de ernst van het verhaal uit het oog te verliezen? Hoe doe je recht aan de inhoud en maak je ook een paar stevige grappen? Hoe zorg je dat de luisteraars aan mijn lippen hangen?
Waarom humor en hoe werkt het?
“Humor is spanning creëren en die op te lossen met een lach”. Comédienne Hannah Gatsby in haar theatershow “Nanette”
Wat maakt humor zo krachtig?
Humor maakt zware zaken licht. Jij als spreker verwoordt in het beste geval de gevoelens van je luisteraars. Je creëert een psychologische ruimte waarin die gevoelens of meningen tot uiting mogen komen.
De lach heeft een belangrijke functie: het lost de gecreëerde spanning op. Lachen is een goed medicijn: waar spanning ons isoleert, verbindt de lach ons weer.
Voor een speech met humor, is het dus nodig eerst spanning te creëren.
Dat leidt immers tot de bevrijdende lach en ontspanning in het publiek. Tenslotte wil je je publiek met een goed gevoel naar huis sturen. Belangrijk is te weten hoe je de nagel vervolgens uit de spanning moet halen.
Humor is heel persoonlijk en cultuur bepaald.
Wat in de ene groep bon ton is, is in de andere not done. Joodse humor staat bekend om zijn zelfspot. De Duitsers hebben Rudi Carrel.
Humor is te leren, het is een kwestie van durven en vaak doen. De een heeft het van nature, de ander komt ver door te trainen.
Een goede coach helpt.
Belangrijk is dat je bij elke grap verbinding houdt met je publiek.
Humor is een smal lijntje dat snel kan breken. Een foute grap is snel gemaakt. Cynisme is de dood van je speech. Zo zijn we toch weer terug bij de begrafenis.
Kan humor altijd?
Ja. Altijd. Het geeft lucht aan zware zaken. Ook op een begrafenis.
7 tips voor meer lucht in je speech
Hoe creëer je spanning in je verhaal en hoe los je die weer op?
- Neem een uitdagende invalshoek die het publiek wakker schudt
Zeven redenen waarom u geen vegetariër moet worden
(Op een congres over duurzaamheid en alternatief vlees)
- Beantwoord een vraag met een verrassend antwoord
Er verandert hier niets zegt u? Het goede nieuws is: u kunt hier weg.
(Dagvoorzitter bij een Congres over onderwijs en verandering).
- Haal je tegenstander met humor onderuit
Misschien ben je nog niet klaar voor diplomatie als je erin slaagt op de Olympische spelen onze belangrijkste bondgenoot te beledigen?
(Obama over de republikein Mitt Romney).
- Zelfspot: “Nou, mij vergeet u niet snel meer…”
Na een val tijdens het binnenkomen voor een acquisitie gesprek.
- Maak een insiders grap: OTIS, staat dat niet voor Over de Trap Is Sneller?
(Een directeur bij een event over efficiënter werken in de organisatie.
- Spreek altijd vanuit het hart
Zorg voor verbinding met het publiek. Cynische grappen werken niet. Niemand luistert graag naar een verbitterd spreker.
- En zorg voor het glimlach effect
