‘Je moet positief denken.’ Ken je dat advies? Hoe een simpele rol behang je wél helpt negatieve gedachten te keren (plus een werkvorm).

By Wilma van Tuyl | Aanwezig zijn

apr 06

‘Zo moet ik niet denken. Ik moet juist positief denken.’
Vijfendertig is ze en slim. Ze zit tegenover me en zucht. Harde werker. Ambitieus. Vooral dat laatste. Hoge eisen stelt ze aan het leven, vooral aan zichzelf. Ze is moe en weet niet meer hoe alle ballen nog in de lucht te houden.
Dan kan je net zo goed aan een verslaafde vragen niet met heroïne bezig te zijn’, antwoord ik.

We zitten in een monumentaal pand uit de 18e eeuw, uitzicht op een gracht. De regen valt met bakken uit de lucht.
‘Of eisen dat het nooit meer regent in Nederland.’  
Haar linker mondhoek krult omhoog. Een brede glimlach trekt over haar gezicht. Haar lichaam ontspant, ze leunt achterover in haar stoel.
‘Ik heb nog nooit een coach ontmoet die niet van het positief denken is’, grinnikt ze.
‘Gefeliciteerd’, zeg ik. ‘Hier zit er een.’

Negatieve gedachten willen bestrijden met positieve is zinloos.

Dat is willen dat er alleen aardige mensen in jouw wereld rondlopen. Alsof je ergens online positieve gedachten ergens kan bestellen: doe mij maar een dozijn. Negatieve gedachten -ik noem ze liever belemmerende gedachten-, zijn er altijd. We produceren ze aan de lopende band, de een wat meer dan de ander. Het gemiddelde ligt rond de 60.000 op een dag. Dat is uitgeschreven schat ik, al gauw 6000 rollen lelijk behang in onze bovenkamer. En dat de hele dag door.
Om die te bestrijden hoor je vaak het advies: denk eens wat meer positief. De gedachte is dat de negatieve vanzelf verdwijnen. Het werkt nauwelijks in de praktijk. Hoe komt dat?

We zijn van nature zwartkijkers.

Volgens Gijs Jansen, psycholoog die werkt met de Acceptance and Commitment Therapy, is 2/3 van onze gedachten negatief. Het is een evolutionair ding. Negatieve gedachten helpen ons te overleven; we blijven alert voor gevaar. Ook als het niet nodig is. Bestrijden ervan is niet haalbaar. Wel heeft de stroom gedachten invloed op ons zelfbeeld, en vaak negatief. We neigen namelijk onze gedachten te geloven.

Het bestrijden van negatieve gedachten is bovendien vermoeiend.

Bezig zijn met iets dat er niet mag kost energie. Er gaat namelijk veel aandacht en energie naar iets dat je niet wilt. Dat er niet mag zijn. Hoe harder je het wegduwt, hoe sterker het wordt. Voor je het weet pieker je weer dat je er niet in slaagt die belemmerende gedachten met iets positiefs de mond te snoeren. En lig je s’nachts nog langer wakker.

Uh duh, dat klinkt niet echt positief. Wat kan je dan wel doen om de wereld wat lichter te bekijken?

Begin met accepteren, stop met vechten.

Stop met het willen stoppen van je belemmerende of nare gedachten. Het is een tent opslaan bij een meer in de binnenlanden van Zweden en niet willen dat er muggen zijn. Het land is groot, het aantal muggen oneindig. Voor je het weet, ren je de godganse dag rond met een vliegenmepper en is je vakantie gegarandeerd verpest. Accepteer dat muggen erbij horen.

Zorg voor een goed muggennet.

Geloof niet alles wat er zoemt in je hoofd. Mindfulness is een goed begin voor het bezige outdoor brein. Leer je gedachten waar te nemen, train jezelf met enige afstand te kijken naar wat er zich afspeelt in je hoofd. Zie dat je gedachten een eeuwigdurende lavastroom is, een niet te stuiten zwerm muggen in je hoofd. Zie je gedachten, maar wees niet je gedachten.

Laat de illusie van controle los.  

Erken dat je omringd bent door een spreekwoordelijke zwerm muggen. Door wild om je heen te slaan, voorkom je niet dat je wordt gestoken. Ontspan en laat toe. Je wordt misschien gestoken maar hé, je gaat niet dood.

Dat ontdekte ik onlangs toen ik weer een paniekaanval had. Pas toen ik die toeliet, welkom heette, loste die op. Of de keer dat ik in het vliegtuig moest dealen met iemand met een psychose. Niets was meer onder controle.

Humor doet wonderen.

Steek de draak met je dagelijkse tsunami aan negatieve gedachten. Ga er luchtig mee om. Zie jezelf als iemand die in Zweden met een theezeefje een zwerm muggen te lijf gaat. Of een modderlawine tegen wil houden met een Ikea hekje. Zie de scène. Lach erom.

Geef je negatieve stem een naam en een aai over zijn bol.

De mijne heet Herman. Hij moppert veel en heeft graag gelijk. Zodra Herman in mijn hoofd het hoogste woord heeft, ga ik even rustig zitten. Welkom lieverd, zeg ik dan. Ik hoor je wel, stel ik hem gerust. Je wilt voorkomen dat ik iets groots doe, iets onderneem. Ik snap waarom je dat doet, maar het is niet nodig. Een aai over zijn bol helpt. Altijd.

Beloofd is beloofd.

De werkvorm De Behang Monologen.

Koop een rol behang en rol die uit op de vloer.
Pak een stift, een beetje dikke.
Schrijf al je positieve of liever –helpende- gedachten op. Al je wapenfeiten. Waar je goed in bent en waar je naar verlangt. De fijne mensen in je leven. Je werk. De liefde. Whatever.
Zoals wat geniet ik van het schrijven van dit blog. Ik  ben hier goed in. Ik ga dat nog vaker doen. Ik geniet van mijn dochter die weer even thuis woont. Ik ben een prachtmoeder.
Schrijf door zonder te stoppen. Zonder censuur.
Rol de behangrol steeds verder uit.
Ga door tot je helemaal klaar bent en behang je kamer ermee.
Doe een stap terug en kijk.

Ervaar wat het met je doet. Voel hoe goed je je voelt.  Glimlach. Geniet misschien.

Gefeliciteerd: je bent begonnen met het trainen van je brein.
Je hebt zojuist een nieuwe verbinding aangelegd in je hersenen. Een die het je moeilijk maakt terug te keren naar het oude behang waar je al zo lang mee vertrouwd bent.

Schrijf dagelijks een positieve gedachte op, ofwel een affirmatie over jezelf.
Kies je woorden zorgvuldig. Taal is krachtig en een sterke ingang voor verandering. Je brein houdt ervan en gaat er grappig genoeg in mee. Ik noem dat puppytraining voor piekeraars.

Is dat niet gek elke dag zo’n positieve zin hardop zeggen of opschrijven?
Dagelijks naar je lelijke behang blijven kijken en niets eraan doen.

Dat is pas gek.

Laat een reactie achter:

Laat een reactie achter:

Share This