TEDx c’est mourir un peu. Waarom een TEDx lezing anders is dan alle andere presentaties

By Wilma van Tuyl | Podium

okt 30

Daar sta ik dan: op de rode stip bij TEDxEde. Twee meter speelruimte naar links of naar rechts, zolang het maar binnen het bereik van de camera is. Achter mij het beroemde logo, aan mijn voeten de klok die zo meteen onverbiddelijk tikt. Ik heb precies 14 minuten voor mijn verhaal. De camera’s draaien, de zaal kijkt naar me. Verwachtingsvol. Ze zijn allang blij dat ik hier sta en niet zij.

In mijn rechter ooghoek zie ik mijn dochter in de zaal zitten.
Zij is net zo nerveus als ik. Haar moeder gaat namelijk au plein public een nogal persoonlijk verhaal vertellen.   Ze weet de inhoud al; ik heb haar vooraf verteld wat die is. Daar heeft ze recht op. Ik begin.

Veertien minuten later is de zenuwbehandeling voorbij. Exit TEDx.
Weken van voorbereiden, schrijven en schrappen en oefenen met een coach. Kan dit? Mag dit? Klopt dit? Werkt dit? Hoe kan het beter? En nu is het klaar. Vrienden omarmen me, collega’s geven me complimenten, anderen negeren me. Mijn dochter omarm ik.

Eenmaal thuis zak ik de dagen erna in het niets en voel me kwetsbaar.
Mijn hoofd maakt overuren: wat is er gebeurd? Waarom hebben de zenuwen me zo te pakken gekregen? Ik die al 600 keer op een podium heeft gestaan en er zich er zo vrij voelt, ik kan toch veel beter? Wat zullen ze wel niet van me denken? Hoe kan ik mij nog als ervaren podium coach presenteren? Op mijn voorhoofd staat met vette letters: FAIL.

Nu de adrenaline inmiddels is gezakt, voel ik pas wat het met mee heeft gedaan.
Dus dit maken mijn klanten die ik begeleid bij TEDx ook mee.

 

Wat maakt een TEDx lezing anders dan alle andere presentaties?

Kijk, technisch gezien gelden voor een TEDx dezelfde presentatie wetten als voor elke andere lezing. Toch is er een groot verschil. Ik leg het uit.

De essentie van een TED talk is het delen van een idee dat de moeite waard is om naar te luisteren.

Zoals in mijn geval: de ware oorzaak van mijn depressie en burn out en hoe spelen ook jou helpt dit te voorkomen. Een pittig persoonlijk verhaal én een actueel maatschappelijk thema. De belofte is dat het jou inspireert.

Je vertelt het omdat jij persoonlijk het idee hebt ontdekt.

Je inzicht is inmiddels doorleefd, je hebt het onderzocht en het heeft je gevormd. De tijd is daar om het te delen met het publiek. De belofte van een TED talk is immers dat anderen iets hebben aan jouw idee. Het roept op tot actie om het anders te doen of te bekijken.

Als TEDx spreker ben je als de wijze Rafiki in de Lion King die de pas geboren Simba aan de wereld toont. Het is zijn belofte voor de toekomst aan het dierenrijk. Door je verhaal te delen breng je je welpenjong, je innerlijke en kwetsbare kind, voor het eerst naar buiten.

Zodra je het naar buiten brengt, vindt iedereen er wat van. Of juist niks.
Je innerlijke kind heeft met vallen en opstaan leren lopen, en is door pijn, groei, leren en helen wijs geworden. Nu staat het op het podium: zichtbaar voor iedereen.

Liever had ik het nog even thuis gehouden en gekoesterd.
Veilig afgeschermd van de boze buitenwereld, en zijn net genezen wonden nog wat gelikt.

Maar dat kan niet meer: het verhaal moet naar buiten.

De wereld heeft het nodig. Jouw verhaal ook.

The best presentation is one you actually give.

Don’t hide. Don’t postpone it.

We need to hear from you. (Seth Godin).

Laat een reactie achter:

Laat een reactie achter:

Share This