Waarom ik niet in een hokje pas. Vier redenen om te bewegen voor de verandering

By Wilma van Tuyl | Begeleiden

mrt 29

Een blik op de coachruimte en ik weet genoeg: hier ga ik niet zitten. Te klein. Te benauwd. Twee stoelen en een tafeltje. En een doos Kleenex, voor het geval dat.

Geen ruimte om te bewegen of te lopen en hoog en laag te springen bijvoorbeeld. Om lekker los te komen uit ons hoofd.

Geen ruimte om fysiek te werken met lichaamshouding en status. Of om mijn cliënt een gesprek te laten voeren met tien meter afstand tussen ons. Of terwijl hij op een tafel staat. Ja, ja, met de schoenen uit.

Zodat hij aan den lijve ervaart wat verandering van je lichaamshouding doet met zijn gemoedstoestand.

Snel kijk ik online of er nog iets groter is en yes: een zaaltje voor 6. Dat pak ik want dan heb ik lekker veel plek. Speelruimte dus.

 

Ja leuk, maar ik zit altijd met mijn cliënten.

Door te blijven zitten laat je als begeleider iets belangrijks liggen voor je cliënt: ruimte om in beweging te komen. Fysiek en psychisch.

Door alleen te praten doe je een zwaar beroep op de louter mentale vermogens van je cliënt. Terwijl daar niet de sleutel ligt tot inzicht en verandering.

Ja snap ik, maar die kamertjes zijn zo.

Huur iets groters. En neem het mee in de kosten.

Ok. Maar wat levert bewegen dan op voor mijn cliënt?

Vier zaken:

 1. Fysiek bewegen leidt tot meer verandering dan praten alleen
  Laat het idee los dat alleen praten leidt tot inzicht en verandering. Het is aangetoond dat non verbaal gedrag je gemoedstoestand sterk beïnvloedt. Door het aannemen van een andere houding, maakt je lichaam bepaalde hormonen aan. Hierdoor voel je je ook beter. Doordat je je beter voelt, ga je sneller over naar ander gedrag en handelen.Zo is het bekend dat hardlopen een bekend antidepressivum is.

  Dus op bewegen volgt gevoel en op gevoel volgt gedrag.

  “Fake it till you become it”, zegt  Amy Cudde in haar lezing over lichaamshouding. Hoe die is bepaalt niet alleen hoe anderen jou zien, maar ook hoe jij je zelf ervaart. Haar Power pose is daar een goed voorbeeld van. Praten over zelfvertrouwen stelt ze, leidt niet automatisch naar meer zelfvertrouwen. Gaan staan en ruimte innemen wel.

 1. Je maakt de route naar daadwerkelijke verandering voor je cliënt makkelijker.
  Fysiek werken met je cliënt – zoals spelen, yoga,  lopen of werken met paarden-, speelt een belangrijke rol bij leren en ontwikkelen. Het geeft inzicht en verandering op meerdere niveaus: door fysiek in beweging te komen verbindt je het denken (mentaal) met het hart (emotioneel) en het lichaam (fysiek). En als alles samenvalt, ook op spiritueel niveau.

  Door te bewegen ga je het inzicht ‘bewonen’ ofwel in je lichaam verankeren.Hierdoor ga je –ook bij terugval- weer makkelijker staan voor wat je wilt. Je internaliseert je ervaringen en inzichten, zoals dat zo mooi heet in de wereld van het coachen.
  Dat wil je toch voor je cliënt?

 2. Het is een brein ding
  Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie en Beweging wetenschappen, hamert al jaren op het belang van bewegen voor onze cognitie. Dus voor het begrijpen van zaken. Lichaamsbeweging en cognitie zitten in hetzelfde neurale gebied in ons brein.

  Door meer te bewegen breng je in je hersenen de noodzakelijke verbindingen tussen deze twee tot stand. Hierdoor blijven we scherper en vallen eerder de kwartjes.
  Ook voor jouw cliënt.

 3. De fysieke ruimte beïnvloedt de psychische ruimte van je client
  Als speaker coach bij TedX weet ik: hoe groter het podium, hoe meer je je cliënt stimuleert dat podium ook in te nemen. Daarom werk ik graag in grote zalen.

  Hoe meer ruimte je met je lichaam durft in te nemen, hoe meer zelfvertrouwen je voelt. Andersom is het ook zo dat wanneer je in een te kleine ruimte zit, je je klein maakt en onzekerder voelt. Denk aan de lift.

 

Ok. Helder. Heb je er nog een leuk voorbeeld bij?

Ja. Neem de werkvorm Stemmen uit de Deep Democracy methode.
In deze vorm ga je fysiek staan om aan te geven hoe je over het onderwerp denkt.
En ook: hoe je je voelt bij het besluit. Die geeft inzicht in de stemming.

Hoe je er dus letterlijk in staat.

Door fysiek te gaan staan voor wat je wil of vindt, ga je letterlijk staan in en voor je verlangen. Of besluit. Het letterlijk innemen van een positie is vele malen krachtiger dan het louter belijden via de mond. Alleen zeggen dat je het anders gaat doen, werkt niet.

We kennen het allemaal: dat we roepen het heel anders aan te pakken, maar vervolgens blijven we gewoon op de bank hangen. We hebben het verlangen of besluit niet voldoende doorvoeld. We zijn er niet voor gaan staan. Dus komen we niet in actie. En blijven we lekker Netflixen of brengen  uren op Instagram door.

We moeten het eerst aan den lijve hebben ervaren. Dus gaan staan.

Gaan staan voor wat je wil heeft meer impact dan zeggen wat je wilt. Daar moet dan wel ruimte voor zijn. Letterlijk ruimte om te bewegen.

Kortom.

Bewegen bevordert de verbinding tussen wat je voelt, denkt, zegt en doet. Je stimuleert hierdoor de link tussen Ik snap het met En nu actie!

En andersom.

Door te bewegen zorg je voor een sterk leerklimaat dat bestaat uit een goede balans van doen, praten, ervaren en inzicht.

Dus.

Ga bewegen met je cliënt. Begin nu.

Boek een grotere coach ruimte.

Het kost wat maar je krijgt ook wat.

Namelijk: resultaat met je cliënt.

Laat een reactie achter:

Laat een reactie achter:

Share This