By Wilma van Tuyl | Begeleiden
Een blik op de coachruimte en ik weet genoeg: hier ga ik niet zitten. Te klein. Te benauwd. Twee stoelen en een tafeltje. En een doos Kleenex, voor het geval dat.
Geen ruimte om te bewegen of te lopen en hoog en laag te springen bijvoorbeeld. Om lekker los te komen uit ons hoofd.
Geen ruimte om fysiek te werken met lichaamshouding en status. Of om mijn cliënt een gesprek te laten voeren met tien meter afstand tussen ons. Of terwijl hij op een tafel staat. Ja, ja, met de schoenen uit.
Zodat hij aan den lijve ervaart wat verandering van je lichaamshouding doet met zijn gemoedstoestand.
Snel kijk ik online of er nog iets groter is en yes: een zaaltje voor 6. Dat pak ik want dan heb ik lekker veel plek. Speelruimte dus.
Door te blijven zitten laat je als begeleider iets belangrijks liggen voor je cliënt: ruimte om in beweging te komen. Fysiek en psychisch.
Door alleen te praten doe je een zwaar beroep op de louter mentale vermogens van je cliënt. Terwijl daar niet de sleutel ligt tot inzicht en verandering.
Huur iets groters. En neem het mee in de kosten.
Vier zaken:
“Fake it till you become it”, zegt Amy Cudde in haar lezing over lichaamshouding. Hoe die is bepaalt niet alleen hoe anderen jou zien, maar ook hoe jij je zelf ervaart. Haar Power pose is daar een goed voorbeeld van. Praten over zelfvertrouwen stelt ze, leidt niet automatisch naar meer zelfvertrouwen. Gaan staan en ruimte innemen wel.
Door te bewegen ga je het inzicht ‘bewonen’ ofwel in je lichaam verankeren.Hierdoor ga je –ook bij terugval- weer makkelijker staan voor wat je wilt. Je internaliseert je ervaringen en inzichten, zoals dat zo mooi heet in de wereld van het coachen.
Dat wil je toch voor je cliënt?
Door meer te bewegen breng je in je hersenen de noodzakelijke verbindingen tussen deze twee tot stand. Hierdoor blijven we scherper en vallen eerder de kwartjes.
Ook voor jouw cliënt.
Hoe meer ruimte je met je lichaam durft in te nemen, hoe meer zelfvertrouwen je voelt. Andersom is het ook zo dat wanneer je in een te kleine ruimte zit, je je klein maakt en onzekerder voelt. Denk aan de lift.
Ja. Neem de werkvorm Stemmen uit de Deep Democracy methode.
In deze vorm ga je fysiek staan om aan te geven hoe je over het onderwerp denkt.
En ook: hoe je je voelt bij het besluit. Die geeft inzicht in de stemming.
Door fysiek te gaan staan voor wat je wil of vindt, ga je letterlijk staan in en voor je verlangen. Of besluit. Het letterlijk innemen van een positie is vele malen krachtiger dan het louter belijden via de mond. Alleen zeggen dat je het anders gaat doen, werkt niet.
We kennen het allemaal: dat we roepen het heel anders aan te pakken, maar vervolgens blijven we gewoon op de bank hangen. We hebben het verlangen of besluit niet voldoende doorvoeld. We zijn er niet voor gaan staan. Dus komen we niet in actie. En blijven we lekker Netflixen of brengen uren op Instagram door.
Gaan staan voor wat je wil heeft meer impact dan zeggen wat je wilt. Daar moet dan wel ruimte voor zijn. Letterlijk ruimte om te bewegen.
Bewegen bevordert de verbinding tussen wat je voelt, denkt, zegt en doet. Je stimuleert hierdoor de link tussen Ik snap het met En nu actie!
En andersom.
Door te bewegen zorg je voor een sterk leerklimaat dat bestaat uit een goede balans van doen, praten, ervaren en inzicht.
Ga bewegen met je cliënt. Begin nu.
Boek een grotere coach ruimte.
Het kost wat maar je krijgt ook wat.
Namelijk: resultaat met je cliënt.
‘Ik heb een gelukkig jaar achter de rug. Ondanks de misère’.
Eerst koffie. Over uitstelgedrag en 5 overtuigingen om uit te dagen
‘Je moet positief denken.’ Ken je dat advies? Hoe een simpele rol behang je wél helpt negatieve gedachten te keren (plus een werkvorm).
Leve de speechschrijver! Hoe Willem Alexander schittert en ons raakt.